Ceroboh Gaza, pejuang letupkan jentera zionis

GAZA - Rejim zionis terus-menerus menceroboh Semenanjung Gaza. Kejadian pagi ini, pencerobohan zionis secara terhad berlaku di tanah penduduk Gaza di kawasan An-Nadhah, timur bandar Rafah yang terletak di selatan Semenanjung Gaza.[link]

Jelas pemberita 'Safa' bahawa 4 buah jentera perang zionis dan 4 buah jentolak telah menceroboh ke dalam kawasan tanah penduduk Gaza. Bertitik tolak dari sebuah pintu gerbang tentera yang bersempadan dengan Gaza, penceroboh melakukan operasi meratakan tanah dan mengesan di beberapa lokasi berkenaan di Hayyu An-Nahdhah(حي النهضة).

Sumber menjelaskan lagi, jentera perang zionis menghujani tembakan ke arah sebuah menara di Hayyu An-Nahdhah dan kawasan yang berjiran dengannya. Rentetan itu, helikopter tentera zionis juga melepaskan tembakan ke kawasan berkenaan.

Seperti yang dinyatakan, zon yang bersempadanan dari arah timur wilayah itu seringkali menyaksikan pergerakan jentera perang zionis sebelum dan sehingga waktu ini. Pergerakan dan pencerobohan zionis turut seiring dengan tembakan ke arah para peladang(petani) dan rumah-rumah penduduk, malah turut dilakukan operasi meratakan tanah dan membuang tanaman yang telah berbuah. Lebih dari itu, rejim zionis turut menyerodok tanah-tanah yang subur.

Cedera kena tembak

Kejadian lain yang dilaporkan, seorang penduduk yang dikenali tercedera di bahagian kakinya akibat terkena tembakan dari tentera rejim zionis di utara Semenanjung Gaza.

Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Ketenteraan, Adham Abu Salmiah berkata, "ketika itu, penduduk yang menjadi mangsa tembakan sedang mengutip kepungan besi dan sisa-sisa runtuhan bangunan akibat serangan penjajah di utara Gaza, lalu tentera rejim zionis telah melepaskan tembakan machine-gun ke arahnya."

Abu Salmiah menambah lagi, mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan. Lukanya dilaporkan ringan.

Zionis tembak rumah-rumah Palestin

Lagi kejadian yang berlaku pagi ini dilaporkan bahawa jentera perang rejim zionis yang berpengkalan di sebuah lokasi ketenteraan 'Kissufim', timur laut bandar Khan Yunus telah melepaskan tembakan senjata berat ke arah rumah-rumah penduduk.

Sumber dari saksi kejadian menjelaskan satu letupan kuat berlaku di lokasi berkenaan malah kelihatan kepulan asap tebal berterbangan. Jelas menunjukkan sebuah dari jentera perang rejim zionis yang berada dalam kawasan pagar pemisah menjadi sasaran letupan itu.

Kata saksi lagi, sebaik sahaja letupan kuat yang berlaku, rejim zionis terus menghujani tembakan secara rambang ke atas beberapa buah rumah dan kawasan lapang di lokasi tersebut. Tambahan lagi, pesawat-pesawat tempur zionis juga berkeliaran dari ruang udara kawasan yang menjadi sasaran tembakan zionis.

Pejuang AL-QUDS letupkan jentolak zionis

Laporan berita pada jam 10.05 pagi, waktu Palestin melampirkan respon balas dari sebuah kumpulan pejuang Palestin.[link]

SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) dalam kenyataan rasmi yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' telah menyebut pejuang-pejuangnya berjaya meletupkan peledak ke atas sebuah jentolak tentera zionis. Jelas SARAYA AL-QUDS, operasi itu dilancarkan oleh pejuangnya di selatan menara tentera Al-Ahrash yang terletak di timur Qarara, Khan Yunus, selatan Gaza.

Kenyataan SARAYA AL-QUDS menyebut, ini adalah hak pejuang Palestin bagi menghadang sebarang tentangan zionis yang menyerang penduduk Palestin. Juga turut mengesahkan lagi, pejuangnya memilih usaha 'jihad' dan 'penentangan' sehinggalah keseluruhan tanah Palestin terbebas.

Sumber 10/11/2010, web berita safa.ps

Dipetik dari : PMRAM Map 2 Street

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Dan Keburukan Teknologi Moden

FAKTOR PENGANGGURAN DI MALAYSIA

SEJARAH HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER 1963