Sejarah Dan Ibrah Pembukaan Konstantinople


Sabda Rasulullah SAW :

“Konstantinopel itu pasti akan dibebaskan. Sebaik-baik pemimpin (penawan)nya dan sebaik-baik tentera adalah tentera (yang menawannya)” (Hadis)

Detik 29 Mei 1453, seorang pemuda yang berumur 19 tahun sudah berjaya menawan Kota Konstantinapole. Kota yang dijanjikan oleh Nabi Muhammad SAW untuk dibebaskan daripada Kristian Ortodok dari Negara Rom.


Sultan Muhammad al-Fateh itulah pemuda yang dimaksudkan Nabi Muhammad SAW. 800 tahun selepas sabda Nabi, kota ini telah dibuka dan dibebaskan oleh Sultan Muhammad al-Fateh. Baginda merupakan Khalifah Uthmaniyah yang ke-7.


Kempen untuk membebaskan Kota Konstantinopel telah di usaha semenjak zaman kerajaan Umayyah dan Abbasiyah lagi, namun kempen untuk membebaskannya tidak berjaya. Banyak percubaan untuk membebaskannya, 5 kempen di zaman kerajaan Umayyah, 1 kempen di zaman kerajaan Abbasiyyah dan 2 kempen di zaman kerajaan Uthmaniyyah.

Bahkan percubaan untuk membebaskan kota ini telah diusaha pada zaman sahabat lagi seperti Ali bin Abi Talib, Muawiyah bin Abi Sufiyan, dan Ayub al-Ansari. Pada zaman khalifah pula, Sulaiman bin Malik, Harun ar-Rasyid dan Jeneral al-Parslan. Semuanya menemui kegagalan.

Namun, takdir Allah SWT untuk membebaskan Kota Konstantinapole selepas 800 tahun sabda Nabi mengenainya. Peperangan untuk membebaskannya meletus selama 53 hari. Akhirnya, kota ini berjaya dibebaskan oleh seorang pahlawan muda agung iaitu Sultan Muhammad al-Fateh.

Ibrah Di Sebalik Pembukaan Kota Konstantinople

1. Sesungguhnya memang tidak dapat dinafikan, bahawasanya kekentalan Sultan Muhammad Al-Fateh dalam menghadapi musuh suatu cabaran yang hebat dan teguh. Selama 800 tahun, cubaan untuk menawan Kota tersebut tidak berjaya, akan tetapi ketika zaman Uthmaniyyah kejayaan untuk menawan Kota tersebut telah jatuh di tangan seorang pemimpin yang dijanjikan Nabi iaitu “Sebaik-baik pemimpin……” Sultan Muhammad Al-Fateh.

2. Optimisnya umat terdahulu, walaupun terpaksa menunggu ratusan tahun, begitu juga dengan kita perlu optimis dengan kemenangan Islam dan kembalinya Baitul Maqdis di tangan umat Islam suatu hari nanti. Ini adalah janji Nabi yang perlu kita optimis dengan syarat kita perlu bekerja demi mencapai sebuah kemenangan, dan tidak boleh hanya menunggu sahaja tanpa bekerja.

3. Qiyamulail, solat sunat rawatib, solat fardhu berjemaah adalah sumber kekuatan umat Islam. Ini terbukti ketika mana Sultan Muhammad Al-Fateh bertanyakan kepada tentera-tenteranya yang layak untuk menjadi Imam dalam Solat Jumaat setelah mana Kota Konstantinople ditawan. Kita perlu bertindak laksana abid di malam hari dan laksana pejuang di siang hari. Ini semua memerlukan kesabaran, kecekalan dan semangat jihad.

4. Perancangan strategik : dalam setiap perkara untuk membuahkan hasil yang cukup hebat, maka perlu kepada perancangan yang strategik serta optimum. Prof Dr Yusof Qardhawi menyatakan, “Semangat zaman kita ini ialah semangat perancangan. Kita tidak boleh membina segala gerakan berdasarkan emosi dan lantunan perasaan yang dibawa”. Maka, janganlah kita tergesa-gesa untuk mencapai sebuah matlamatyang diperjuangkan dan cuba memetik hasilnya sebelum tiba masanya.

Wahai pemuda, bangkitkan semangatmu dengan membina kefahaman yang cukup mendalam demi untuk mencapai sebuah kemenangan. Ketahuilah, golongan mudalah yang banyak membantu perjuangan dakwah. Maka, persiapan kearah itu perlu diperkemaskan dan disusun dengan baik agar hasilnya menatijahkan kejayaan yang cemerlang.


Disediakan oleh,

MOHD FAIZZUDIN BIN GHAZALI

NAIB PRESIDEN I,
KETUA LAJNAH DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN PMRAM 2011


sumber :PMRAM

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Dan Keburukan Teknologi Moden

FAKTOR PENGANGGURAN DI MALAYSIA

SEJARAH HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER 1963