Eropah mahukan PBB bukan AS jadi orang tengah tangani konflik damai di Timur Tengah

Gambar, petikan dari haaretz


[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Haaretz, 26/03/2011]

Britain, Perancis dan Jerman berhasrat untuk menjadikan PBB(UN) dan Kesatuan Eropah(EU) sebagai orang tengah dalam perjanjian perdamaian Israel-Palestin, kata diplomat.

Oleh: The Associated Press

Britain, Perancis dan Jerman mahu PBB dan Kesatuan Eropah mencadangkan garis panduan penyelesaian akhir konflik damai Israel-Palestin. Dengan demikian, ia akan membantu pembentukan negara Palestin, kata diplomat PBB.
Ketiga-tiga negara Eropah tersebut, semua anggota Majlis Keselamatan PBB, mendesak Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moon dan Kesatuan Eropah untuk mengajukan sebuah teks penyelesaian pada pertemuan dalam pertengahan bulan April di Kuartet Mediator Timur Tengah. Para diplomat mengatakan, teks perbincangan tidak diumumkan kerana perbincangan berlangsung secara tertutup.

Kuartet Timur Tengah termasuk PBB, Kesatuan Eropah, AS dan Rusia, tujuannya adalah untuk mendapatkan asas bagi rundingan Israel-Palestin secara langsung.

Peralihan tugas yang diberi kepada Kesatuan Eropah dan PBB bukannya Amerika Syarikat, iaitu sekutu terdekat Israel yang telah berusaha tetapi gagal selama berbulan-bulan untuk mendapatkan rundingan secara langsung dengan pihak Russia, sekutu Palestin.

Para diplomat PBB turut menyoal satu pertanyaan besar di sini, apakah Amerika Syarikat akan membenarkan Eropah dan PBB untuk memimpin dan dalam masa yang sama menyelesaikan kebuntuan tersebut. Selain itu, apakah Israel akan memberikan lampu hijau.

Israel dan Palestin telah bersetuju untuk membuat persepakatan pada September 2011 yang tarikh tersebut turut ditentukan oleh Presiden Barack, tetapi rundingan itu tersekat minggu selepas mereka memulakan kembali September tahun lalu.

Palestin berkeras tidak akan meneruskan rundingan damai sehingga Israel menghentikan pembinaan projek penempatan Israel di atas tanah-tanah yang dirampas oleh Israel selepas Perang Enam Hari 1967, iaitu Tebing Barat dan Jerusalem timur(Baitul Maqdis atau Al-Quds Timur, Timur Al-Quds).

Pada tarikh 18 Februari, AS dengan hak vetonya mengatakan bahawa sebuah resolusi Majlis Keselamatan mengutuk penempatan Israel sebagai menyalahi undang-undang dan menuntut untuk segera menghentikan semua pembinaan penempatan Israel. Britain, Perancis dan Jerman menyokong untuk mengeluarkan kenyataan bersama mengungkapkan keprihatinan serius mereka berhubung kebuntuan dalam proses perdamaian Timur Tengah.

Sejak kegagalan usaha AS dalam proses perdamaian antara Israel dan Palestin, para diplomat mengatakan tiga kekuatan Eropah memutuskan untuk mencuba pendekatan baru dengan harapan mencari solusi bagi mengatasi kebuntuan tersebut.

Para diplomat mengatakan tiga negara Eropah telah menyampaikan mesejnya di ibukota - termasuk Washington dan Jerusalem(Baitul Maqdis atau Al-Quds) - bahawa jika ini adalah jalan keluar bagi perdamaian, Palestin akan bersedia untuk berbincang semula. Sumber 26/03/2011, web berita haaretz

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Dan Keburukan Teknologi Moden

FAKTOR PENGANGGURAN DI MALAYSIA

SEJARAH HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER 1963