Az-Zahar:"Kami tidak mahu ceburkan diri dalam rundingan politik dengan Israel secara bersemuka ataupun tidak".

Pemimpin senior gerakan HAMAS, Mahmud Az-Zahar selaku anggota Biro Politik HAMAS menyatakan gerakan HAMAS tidak mengadakan sebarang rundingan politik dengan Israel(rejim zionis/penjajah), sama ada secara bersemuka(langsung) ataupun tidak. Jelas beliau, gerakannya hanya berunding secara tidak bersemuka dengan Israel berhubung perjanjian(dokumen) penukaran tahanan-tawanan demi menetapkan tawaran hasil dari menawan tentera Israel, Gilad Shalit. Bersesuaian dengan hal sedemikian, kata beliau adalah untuk membebaskan sebilangan besar yang mungkin para tahanan Palestin dari penjara-penjara Israel.

Tegas Az-Zahar dalam kenyataan kepada agensi berita ALHAYAT bahawa HAMAS tidak mengharap sedikitpun kepada rundingan tidak bersemuka dengan Israel melainkan perkara yang melibatkan isu kemanusiaan semata-mata.

"Contohnya, jika berlaku penularan wabak penyakit seperti influenza, maka pada ketika itu kami terpaksa menarik Israel untuk berunding tetapi dijalankan secara tidak langsung," ujar beliau.

Beliau berkata, Israel memilih kepada agenda rundingan kerana ini juga pilihan dari Presiden Mahmoud Abbas(Abu Mazen).

"Untuk apa kita mahu berunding, adakah kita mahu mengulangi eksperimen Abu Mazen yang ternyata gagal?," persoal beliau secara menyindir.

Sedemikian itu, beliau memberikan pandangan bahawa suara-suara yang bercakap-cakap boleh jadi HAMAS akan mengadakan rundingan dengan Israel adalah suara-suara yang tidak cerdik, dan apa yang telah tersebar mengenai hal ini hanyalah semata-mata belon ujian yang tidak ada nilai, lantaran sedemikian, beliau mengungkapkan bahawa rundingan dengan Israel hanya membuang masa.

Bantah kaitkan gencatan dengan tukar tahanan-tawanan

Az-Zahar membantah apabila mengaitkan antara gencatan senjata dengan perjanjian penukaran tahanan-tawanan kerana jelas beliau, dua isu ini adalah terpisah sama sekali. Berikutan itu, gencatan adalah taktik untuk melindungi gerakan tetapi ini bukanlah strategi mutlak.

Beliau juga mempertahankan gerakan JIHAD ISLAMI dari tohmahan-tohmahan sebahagian pihak yang mengatakan JIHAD ISLAMI sengaja menggegarkan keadaan pada akhir-akhir ini(merujuk serang balas roket SARAYA AL-QUDS yang bertubi-tubi ke Israel akhir-akhir ini) di Semenanjung Gaza sebagai melaksanakan agenda Syria-Iran bertujuan ketegangan di Gaza mengalih perhatian dengan apa yang berlaku di Syria.
___________________________________________
Laporan permulaan Israel cetuskan pertempuran:

5 pejuang AL-QUDS syahid dibom zionis

Diikuti serangan balas ke Israel(tanah jajahan 1948):

Balas pembunuhan, AL-QUDS lancarkan 5 roket grad
AL-QASSAM: Kami bincang bentuk balasan jenayah di Rafah
___________________________________________

"JIHAD ISLAMI bukanlah yang mula melancarkan serangan roket ke daerah-daerah Israel(tanah jajahan 1948), tetapi Israel lah yang mengheret SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) dalam pertempuran, itupun setelahmana beberapa pemimpin utama tentera SARAYA syahid," jelas Az-Zahar. Pun begitu, tambah Az-Zahar, Israel sedang menghadapi krisis dalaman dan Israel berkeyakinan bahawa tentangan sengit ketenteraan di Semenanjung Gaza menepati kepentingannya dan memberikan kebaikan kepada Israel.

Sekatan Israel di Semenanjung Gaza

Berhubung sekatan Israel yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza bukanlah natijah dari penawanan tentera Israel, Gilad Shalit. Bagaimanapun, kata beliau, "kami telah dikenakan sekatan menjelang operasi penawanan Shalit dan perkara ini berlaku selepas HAMAS memenangi majoriti undi dalam pilihanraya."

Pemimpin HAMAS ini mendakwa gerakan FATAH masih berusaha mencari keuntungan(peribahasa melayu, 'menangguk dalam air keruh') dari hasil telah tercapai melalui perjanjian penukaran tahanan-tawanan. Kata beliau, "di sana adanya dasar politik tersusun untuk mendapatkan keuntungan dari perjanjian ini."

Rentetan sedemikian, sebahagian pihak menyebarkan khabar angin yang dusta. Sebagaimana perumpamaan kecaman-kecaman yang sengaja dibuat untuk memperlekehkan perjanjian penukaran, kata sebahagian dari pihak terbabit bahawa salah seorang pemimpin gerakan FATAH, Marwan Al-Barghousi tidak dibebaskan melalui perjanjian ini meskipun HAMAS telah menjanjikan sedemikian kepada keluarga Al-Barghousi.

Az-Zahar mendedahkan bahawa Khaled Meshaal, Ketua Biro Politik HAMAS telah berkata kepada isteri Marwan Al-Barghousi, Puan Fadwa bahawa memang nama Marwan Al-Barghousi telah disebut-sebut dalam rundingan pembebasan tahanan Palestin tetapi tidak pula dikatakan bahawa perjanjian penukaran tidak akan sempurna tanpanya.
___________________________________________
Laporan terkini perjanjian penukaran tahanan-tawanan:

Baki dari tahanan wanita Palestin akan dibebaskan 15 hari lagi
AL-QASSAM jelaskan nilai-ukur peringkat kedua dari perjanjian 'tebus bebas'
___________________________________________

Tambah Az-Zahar, 'ketika rundingan, Israel telah setuju membebaskan Marwan, kemudian Israel membantah pula'. Jelas beliau, medan tempur sewaktu rundingan telah menampakkan dengan jelas mentaliti Israel yang dijelmakan dengan janji-janji bohong.

Sumber : MAP 2 STREET

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Dan Keburukan Teknologi Moden

FAKTOR PENGANGGURAN DI MALAYSIA

SEJARAH HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER 1963