[ MINDA PIMPINAN | HAKIKAT KEMERDEKAAN DALAM ISLAM ]

[ MINDA PIMPINAN | HAKIKAT KEMERDEKAAN DALAM ISLAM ] 

                          بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على اشرف الانبياء والمرسلين وعلى آله وصحبه أجمعين. 

Saban tahun, pada tanggal 31 Ogos, hari kemerdekaan negara pasti akan diingati dan dirai seluruh rakyat Malaysia berbilang kaum dan agama.


Namun, disebabkan oleh pandemik Covid-19 yang masih belum menghentikan amukannya, kemeriahannya tidak seperti tahun-tahun sebelum ini. Pun demikian, ia tidak bermakna semangat patriotisme dan sambutannya tidak boleh diteruskan. Ia masih boleh dilakukan, dengan syarat sesuai dengan norma baharu kini.

Definisi merdeka secara asasnya bermaksud bebas daripada penjajahan, kurungan, naungan dan sebagainya. Menurut seorang tokoh Islam, Syed Muhammad Naquib al-Attas, dalam konteks Islam, kebebasan merujuk kepada ikhtiyar dan bukan hurriyyah.

Ikhtiyar adalah memilih sesuatu untuk yang lebih baik dan menurut tuntutan sifat atau dasar yang benar, selari dengan fitrah insani dan tuntutan ILAHI.

Persoalannya, adakah memadai dan cukup untuk umat Islam melaungkan slogan merdeka, mengibarkan Jalur Gemilang dan menyambut peristiwa 31 Ogos sahaja?

Ketahuilah, hakikat kemerdekaan sebenarnya adalah bukan sekadar kebebasan daripada penjajahan musuh seperti yang difahami oleh kebanyakan daripada kita.

Menurut perspektif Islam, ia terkandung erti tersirat dan tersurat di sebalik sebuah kemerdekaan. Huraiannya adalah seperti berikut:

1. Kebebasan manusia dalam menikmati kehidupan.

Ia sesuai dengan fitrah dan selaras dengan matlamat sebenar penciptaan manusia iaitu hanya untuk beribadah kepada ALLAH SWT.

Perkara itu telah dijelaskan oleh ALLAH SWT dalam firman-NYA yang bermaksud: “Dan (ingatlah) AKU tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepada-KU.” (Surah al-Dzariyat, ayat 56)

Dalam sebuah kisah yang mashyur, diceritakan tentang pertemuan bersejarah Rib’ie bin Amir dengan panglima tentera Parsi bernama Rustum yang telah menzahirkan sebuah slogan kemerdekaan dan kebebasan yang sebenar seperti yang dianjurkan dalam Islam.

Kemerdekaan dalam Islam

PENGERTIAN kemerdekaan menurut konteks Islam begitu luas maknanya yang perlu kita fahami supaya menjadi insan yang bebas sepenuhnya daripada belenggu penjajahan pemikiran, pengaruh sikap dan aklak buruk serta selainnya.

2. Kebebasan daripada belenggu penjajahan pemikiran dan ideologi

Dua elemen berkenaan merupakan ancaman yang jauh lebih besar daripada penjajahan secara fizikal.

Daripada Firman ALLAH SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi ALLAH ialah Islam…” (Surah Ali ‘Imran, ayat 19)


Kedatangan Islam itu sendiri adalah bertujuan untuk membawa mesej dan bersifat kemerdekaan. Agama suci ini juga sejak sekian lama menyeru manusia supaya membebaskan diri daripada pemikiran dan ideologi yang salah.
Islam sendiri bermaksud kesejahteraan, kedamaian dan keamanan. Kesemuanya menjurus kepada maksud kemerdekaan. Islam juga adalah satu sistem, cara hidup yang benar dan bersifat komprehensif untuk memandu kehidupan manusia di dunia dan mencapai kejayaan di akhirat.

Ketika dunia dilanda pelbagai fitnah, ujian dan cabaran pada akhir zaman, keteguhan iman dan kebijaksanaan akal sangat diperlukan bagi membuat pilihan yang tepat.

Kaedah dan cara berfikir masyarakat memerlukan asas kefahaman Islam yang mantap supaya misi dan matlamat kehidupan di dunia dan akhirat lebih jelas.

Jikalau aspek itu dapat dipenuhi, sebarang ideologi yang bertentangan tidak dapat mempengaruhi, apalagi mengganggu gugat pendirian masyarakat Islam.

3. Kebebasan daripada pengaruh sikap dan akhlak buruk yang merosakkan imej masyarakat dan Islam.

Islam juga menyifatkan merdeka sebagai bebas daripada keruntuhan akhlak dan kemurkaan ALLAH.

Secara tidak langsung, agama yang mulia ini telah berjaya menyelamatkan tamadun manusia daripada sistem perhambaan, sama ada antara sesama manusia ataupun hawa nafsu yang diselubungi oleh kesyirikan, kekufuran, kemungkaran dan kemaksiatan.

Kemerdekaan dalam Islam

SINGKIRKAN sikap negatif dan gantikannya dengan akhlak mahmudah sebagaimana yang disyorkan oleh Nabi Muhammad SAW. Demikianlah pengisian kemerdekaan yang sebaik-baiknya.

Pada era milenial ini, masyarakat dilihat pada zahirnya tidak banyak bercakap, tetapi cenderung berkomunikasi secara maya melalui media sosial dengan laras bahasa dan ekspresi kata-kata yang membimbangkan.

Pesan Nabi Muhammad SAW: “Kamu hendaklah menjauhi prasangka buruk kerana sesungguhnya prasangka buruk itu percakapan yang paling dusta, janganlah kamu berdiam (kerana ingin mendengar dan mencari keburukan orang), jangan kamu mengintip (kerana mencari kesalahan), jangan kamu saling mendengki, jangan kamu saling membelakangi (kerana bermusuh), dan jangan kamu saling membenci. Hendaklah kamu menjadi hamba-hamba ALLAH yang bersaudara.” (Riwayat al-Bukhari)

Justeru, apalah erti sebuah kemerdekaan sekiranya akhlak kita masih dijajah, ditakluk dengan gaya hidup negatif masyarakat jahiliah seperti berkata lucah, cepat marah, bercakap hal yang keji, menuduh tanpa bukti, menyebar fitnah, mewujudkan ketegangan kaum dan sebagainya. Sikap negatif tersebut perlu segera disingkir dan digantikan dengan akhlak mahmudah seperti yang disyorkan Nabi Muhammad SAW yang merupakan kesayangan kita semua. Itulah pengisian kemerdekaan sebaik-baiknya yang perlu diterapkan dalam kalangan masyarakat Malaysia.

……………………………………………………….................
Nur Aishalhani binti Azmi
( Timbalan Lajnah Dakwah BKPPPM sesi 2022/2023) 
 
“Memurnikan Pemikiran, Melestarikan Kesatuan” 
“Ukhuwah Dipateri, Thaqafah Diamati” 
 
#BKPPPM_KeluargaKita 
#Bersama_Bersatu                     

Comments

Popular posts from this blog

KEPENTINGAN MEMPELAJARI DAN MENGHAYATI SIRAH PERJUANGAN RASULILLAH SAW

Kebaikan Dan Keburukan Teknologi Moden

Minda Pimpinan | TAWAKAL VS TAWAKUL