Masjid Süleymaniye Di Turki ‘Re-Open’ Untuk Eidul Adha Setelah 3 Tahun Sunyi


Pemulihan masjid sepanjang tiga tahun bersejarah Istanbul Masjid Süleymaniye telah selesai, dan masjid itu telah dibuka untuk seluruh umat islam di Turki menunaikan solat Eidul El-Adha.

The Masjid Süleymaniye dibina selama era Kanuni Sultan Süleyman (Suleiman the Magnificent) pada 1551-1558 oleh arkitek terkenal Mimar Sinan.

Pemulihan usaha mengambil tiga tahun penuh, dan kos Turki Direktorat Jenderal Yayasan 21 juta Turlish Lira (US $ 14,6 juta). Kerja pemulihan dilakukan oleh pasukan 200-ahli terdiri daripada arkitek, seniman, kaligrafi, sejarawan seni, ahli pemulihan, konservator dan pekerja.

Salah satu hasil pemulihan adalah bahawa kubah masjid kini telah diperkuatkan untuk menahan gempa mendaftar 8 pada skala Richter berkat untuk teknik pembersihan semen khusus digunakan pada masjid. Ada 256 kubus akustik ditemui di kubah masjid, dan pemulihan juga mendapati pena karya-asal dalam liontin gantung yang menghiasi masjid. Beberapa surat hilang dari suatu bahagian dari Al-Quran, yang ditulis 150 tahun yang lalu ke dalam kubah utama, juga diganti dengan keputusan dewan pemulihan.

Berbicara tentang pemulihan, Pengarah Yayasan İstanbul Ibrahim Özekinci mencatatkan bahawa perhatian besar dan penting telah ditempatkan pada ilmu pengetahuan dan teknik semasa proses pembaharuan pada struktur ini, yang kemudian akan disebut "luar biasa" ketika dibuka dan yang dianggap oleh banyak telah hadiah untuk arsitektur dunia dari Magnificent Suleiman. Özekinci mencatatkan bahawa struktur terus mempertahankan tempatnya dalam Senarai Warisan Dunia dan bahawa dengan demikian Yayasan Direktorat Jenderal telah bertindak dengan cita-cita besar dan penentuan projek ini, dengan keinginan untuk melihat struktur kuno dilindungi untuk generasi akan datang untuk menikmati.

Sebelumnya pemulihan Masjid Süleymaniye terjadi pada 1847-1849 dan pada tahun 1960-an 1950s/early. Upaya terkini bermula tahun 2007, dan sebagai Özekinci menjelaskan: "Sebagai sebahagian daripada pemulihan ini, seluruh Masjid Süleymaniye diperiksa dari hujung ke hujung kaki Karya sebenarnya bermula pada kubah, dengan lengkap menggantikan terkemuka, berikut ini, sebuah. pasukan dari Istanbul Technical University bekerja menggunakan teknik simulasi untuk menentukan sama ada atau tidak kubah itu bukti gempa Kemudian kita mendapati bahawa masjid sebenarnya boleh tahan gempa hingga 8 pada skala Richter .. Ada beberapa retakan kecil di kubah, yang diperkuatkan Bahagian luar masjid itu dibersihkan dan protectants pakai .. "

Özekinci menjelaskan salah satu teknik paling penting yang digunakan dalam pemulihan adalah sebahagian pembersihan semen. Dia berkata: "Kami melihat dengan kesedihan yang dalam pemulihan ini dilakukan pada 1960-an, ada simen yang digunakan bukan mortir asli masjid yang terbuat dari bata kapur dan Mungkin hanya itu yang tepat untuk saat itu, namun pelbagai analisis, ujian dan laporan menunjukkan. bahawa batu struktur yang telah semen ditempatkan di atas mereka tidak melakukannya dengan baik, seperti kelembapan dan masalah pengasinan muncul Jadi semen telah dihapuskan,. dan mencari kombinasi yang benar 'khorasson' atau mortar kapur dan batu bata, kami melaksanakan struktur ini , dan kemudian melakukan pekerjaan hias kami masjid akhirnya bisa bernafas .. "

"Kami tidak memperbaharui Masjid Süleymaniye. Ours merupakan projek yang sangat serius termasuk konservator, ahli pemulihan, arkitek dan sejarawan seni. Yang penting di sini adalah untuk dapat mengembalikan sesuai dengan struktur asal masjid Kami tidak. Tidak memperbaharui, tapi malah dilindungi dan bekerja sesuai dengan keperluan sejarah dan maklumat. Dalam jenis struktur, sangat penting bahawa mereka tidak kehilangan ciri-ciri sejarah mereka. Generasi mendatang harus dapat melihat dan membaca struktur untuk apa yang mereka dan memahami apa yang mereka berbagai era telah pemulihan Jadi kami benar-benar sebuah usaha perlindungan yang tetap setia pada esensi dari masjid ini .. "

Özekinci mencatatkan bahawa beberapa aspek menarik dari masjid telah dijumpai kembali selama usaha restoratif. Sebagai contoh, katanya, kubah utama masjid itu ditemui mempunyai 256 kubus simetris berukuran 15 cm diletakkan di depan dan 45 cm panjangnya.

Dia menjelaskan: "Akustik di Masjid Süleymaniye benar-benar luar biasa Mimar Sinan digunakan batu ini ditempatkan simetris dengan bahagian dalam berongga untuk mencapai tahap unggul akustik .."

Özekinci juga mencatat pasukan menemukan banyak karya kaligrafi asli dan bahawa beberapa mendapati sangat menyenangkan baik untuk dunia sains dan seni. Dia juga mengatakan bahawa ubin asli di kaki gajah itu ditemui selepas bertahun-tahun.

Memperhatikan bahawa perbaikan sepanjang tiga tahun itu akan berakhir, Özekinci mengatakan masjid itu akan buka selama Eidul Adha dan bahawa hal itu akan siap untuk orang yang datang untuk beribadah. Özekinci juga mengatakan alasan sekitarnya akan seterusnya pada map bagi usaha restoratif dan bahawa selepas mendapat keizinan, projek akan bermula.

Sumber : Islam Today


Dipetik Dari : PMRAM - We Care ISLAM

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Dan Keburukan Teknologi Moden

FAKTOR PENGANGGURAN DI MALAYSIA

SEJARAH HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER 1963